Dependente

Alcool

Devenim dependenți de alcool atunci când el ne ajută să ne adaptăm și să facem față la situații dificile despre care credem că ne-ar fi greu sau nu am putea face față. Alcoolul are diferite efecte și dacă avem o experiență plăcută sau ni se pare ca aduce „beneficii”, există posibilitatea sa repetăm consumul. Astfel învățăm să consumăm alcool pentru „avantajele” acestuia. Pe termen scurt consumul nu prezintă dezavantaje (în special la început), însă pe termen lung ele vor începe să apară.

  • Consumând repetat devenim din ce în ce mai toleranți la alcool, ne crește rezistența, nu ne mai amețim de la 3 pahare, ci de la 5. O toleranță ridicata la alcool este un semn al unei posibile dependențe.
  • Un alt semn al dependenței este atenția persoanei orientată foarte mult către consumul de alcool.
  • Apariția sevrajului, care începe de la 4-6 ore de la consum, pana la 3-5 zile. Simptome obișnuite sunt: tremurat, insomnie, tahicardie (vă bate inima repede, aveți pulsul ridicat), frisoane, nervozitate, irascibilitate, pofta de a consuma alcool. Simptome severe sunt halucinații vizuale sau auditive, delir, transpirații abundente, convulsii. Cele severe sunt prezente la 3-5% din persoanele cu sevraj, însă au un risc foarte mare pentru sănătate, inclusiv riscul de a deceda. Din aceasta cauza dezalcoolizarea este realizată doar în spital, pentru ca persoana sa fie supravegheată și îngrijită.

În cazul în care doriți să știți dacă dumneavoastră sau cineva apropiat aveți un consum de alcool periculos pentru sănătate, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit următoarele praguri de consum:

  • Pentru bărbați: 2 unități/zi, 4 unități/ocazie și 14 unități/săptămână.
  • Pentru femei și vârstnici: 1 unitate/zi, 2 unități/ocazie și 7 unități/săptămână.

O unitate înseamnă 1 bere la 330 ml, 1 pahar de vin de 125 ml sau un shot de tărie (vodca, țuică) de 40 ml. Acest tip de consum este recomandat doar persoanelor sănătoase, care nu au un diagnostic grav de sănătate precum: ciroza, ulcer, hepatita C, B , varice esofagiene etc.

Dacă vă regăsiți în cele de mai sus sau cunoașteți pe cineva care prezintă aceste simptome, noi vă putem ajuta! Ne puteți contacta la: 0787.529.448, sau email contact@adictii.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *