Dependente

Internet și gaming

In ultimii ani, internetul a devenit o parte importanta a vietii noastre, a tuturor, iar uneori ne este dificil daca nu mai avem conexiune la internet chiar si pentru cateva ore.

Cand insa putem vorbi despre o dependenta de internet? Poate fi vorba de o dependenta de oricare componenta a internetului: pornografie sau cyber-sex care ne afecteaza relatiile sociale; de retele de socializare, prin care relatiile online devin mai importante decat cele din viata reala; dependenta de a afla din ce in ce mai multa informatie care poate duce la o productivitate scazuta la munca; si nu in ultimul rand, o dependenta de gaming, de jocuri pe calculator care au devenit din ce in ce mai complexe si pot sa absoarba persoana pana la punctul in care realitatea virtuala devine un substitut pentru realitate. In joc poti fi un erou atotputernic care reuseste sa treaca cu succes peste dificultati, dar in viata reala, simpla socializare poate fi extrem de dificila.

Dependenta de internet si de jocuri apare ca o incercare de a diminua emotii negative cum ar fi anxietatea, depresia si singuratatea. Este o modalitate rapida de a scapa de stres si de probleme, insa doar pentru o perioada scurta de timp si pentru ca problemele nu sunt rezolvate, ele se pot accentua.

Semne ale dependentei de internet si jocuri:

  • Pierderea notiunii timpului atunci cand petreci timp pe internet sau jucand si te superi atunci cand iti este intrerupta aceasta activitate;
  • Dificultatea de a indeplini activitatile propuse la munca sau acasa pentru ca petreci mult timp in fata calculatorului;
  • Izolarea de prieteni si de familie si neglijarea relatiilor cu ei;
  • Vinovatia de a petrece prea mult timp pe calculator si reprosurile apropiatilor;
  • Exaltarea in timpul accesarii internetului sau jocurilor si dificultatea de a renunta;

Daca te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care prezinta aceste simptome, noi putem ajuta! Ne poti contacta la: 0787.529.448, sau email contact@adictii.ro.