Dependente

Droguri

Dependenta de substante poate incepe ca o curiozitate, dorinta de a experimenta ceva nou la o petrecere, cu prietenii, ca apoi sa devina parte din viata zilnica a persoanei. Daca acest lucru se intampla, depinde de mai multi factori: genetici, daca alte persoane din familia au fost dependenti (de droguri, alcool sau altele), de mediu sau anturaj (daca in grupul de prieteni exista consumatori, sau locuieste intr-un cartier unde ii este usor sa-si procure droguri), de persoana in sine, dar si de substanta aleasa, in sensul ca substantele au grade diferite de a crea dependenta.

Si atunci ne punem intrebarea: Cand anume vorbim despre o dependenta de substante?

Raspunsul consta in alte intrebari: in ce masura consumul afecteaza viata persoanei, atat personala cat si profesionala? In ce masura substanta devine centrul universului, iar persoana e tot mai preocupata sa faca rost de substanta, fiind o nevoie iminenta pentru supravietuirea zilnica? Aici apare si dependenta fizica de substanta, adica sevrajul in lipsa ei. Substanta poate fi folosita pentru a umple un gol, pentru a face fata unor emotii: anxietate, depresie, sau pentru a evita simptome ale sevrajului.

Semne ale dependentei de substante:

  • Toleranta mare la substanta si nevoia de o cantitate din ce in ce mai mare pentru a obtine acelasi efect;
  • Consumul pentru a evita simptomele sevrajului: neliniste, greata, insomnie, depresie, tremor, anxietate;
  • Pierderea controlului asupra consumului, consumul mai ridicat decat nivelul propus, dorinta de a renunta si incapacitatea de a renunta;
  • Viata se invarte in jurul consumului, indepartarea de familie si prieteni si din ce in ce mai mult timp petrecut pentru procurarea substantei si cu partenerii de consum;
  • Renuntarea la activitati ce faceau placere in trecut, cum ar fi hobby-uri, sport, socializare;
  • Continuarea consumului chiar daca esti constient ca acesta dauneaza grav;

Daca te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care prezinta aceste simptome, noi putem ajuta! Ne poti contacta la: 0787.529.448, contact@clinica-aliat-brasov.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *