Servicii

Terapie individuala

Interviu motivational

Interviul motivational este o metoda de comunicare centrata pe client, care are ca scop cresterea motivatiei pentru schimbare prin explorarea si rezolvarea ambivalentei (vreau sa renunt la dependenta si in acelasi timp nu vreau sa renunt). Acesta are la baza principii care subliniaza responsabilitatea clientului pentru propria alegere. Ambivalenta este naturala din toate perspectivele schimbarii. In acest sens, prin explorarea si descoperirea valorilor si perceptiilor proprii clientului, relatia are scopul de a creste motivatia acestuia pentru schimbare. Clientul este cel care va formula argumentele in favoarea schimbarii. Preocuparile acestuia au prioritate fata de cele ale consilierului. Interviul motivational este util in special in situatiile in care clientilor le este dificil sa recunoasca severitatea unei probleme.

Interviul motivational si-a dovedit eficienta atat in terapia consumului si dependentei de substante (alcool, cocaina, amfetamine, opiacee, marijuana, tutun) cat si in ceea ce priveste o varietate larga de probleme medicale (dieta si activitate fizica, aderenta la tratament, prevenirea HIV, managementul bolilor cardiovasculare si diabetului, hipertensiune, astm, bulimie etc.).

Pentru a intelege tehnica interviului motivational trebuie inteles procesul schimbarii. Exista 5 pasi/faze prin care oamenii trec in procesul schimbarii:

11698568_1606665859590115_6250680228010406260_n

 1. Precontemplarea – cand persoana nu doreste sa se schimbe, nici macar nu este constienta de problema sa ori o ignora si considera ca nu este nevoie de o schimbare. In aceasta faza consilierul are sarcina de a pune persoana pe ganduri privind riscul si problemele generate de dependenta.
 2. Contemplarea – cand se gandeste la schimbare, cand simte ca ceva este in neregula cu comportamentul sau dar este inca ambivalent, nu a luat inca decizia de a se schimba. Contemplarea este un proces lung, trebuie ca persoana sa treaca de la a accepta existenta problemei, sa simta un disconfort legat de problema, sa vada ca e nevoie de schimbare, sa realizeze ca trebuie sa se implice personal in gasirea unei solutii si sa faca primii pasi catre schimbare. In aceasta faza terapeutul il ajuta pe client sa cantareasca costurile si beneficiile comportamentului sau.
 3. Decizia – este hotarat sa se schimbe, ia decizia de a se schimba, dar nu a luat inca masuri in practica. Terapeutul ajuta clientul in gasirea celei mai bune modalitati de de schimbare si de rezolvare a problemelor.
 4. Actiunea – face schimbarea, incearca sa se schimbe. In aceasta faza clientul este sprijinit in demersul sau de schimbare de terapeut.
 5. Mentinerea – mentinerea noului comportament si a noului stil de viata. Sarcina terapeutului este de a oferi sprijin persoanei in vederea folosirii strategiilor de prevenire a caderii.
 6. Iesirea sau Recaderea pot interveni atat in faza de actiune cat si in cea de mentinere. Iesirea nu este definitiva, dar apar indoielile si clientul se poate intoarce la vechiul comportament – ceea ce inseamna ca reia ciclul schimbarii. Rolul terapeutului este de a ajuta persoana sa reparcurga ciclul schimbarii, fara a se bloca sau demotiva.

Prevenirea Recaderilor

Acesta este unul din tipurile de interventie utilizate in cadrul Clinicii Aliat.

Prevenirea recaderilor este un tip de interventie care ofera pacientilor o sansa de recuperare mai buna, avantajele fiind ca:

 • posibil de aplicat in sedinte individuale si de grup
 • format flexibil la nevoile pacientului
 • durata scurta
 • eficienta dovedita stiintific
 • posibil de aplicat intr-un numar variabil de sedinte, in grade diferite de intensitate a interventiilor, potrivit modelului ingrijirii in trepte de severitate
 • poate fi oferita singura, in combinatie cu alte forme de tratament (farmacoterapie, alte interventii psihosociale)
 • nu formuleaza abstinenta ca obiectiv unic si obligatoriu
 • accepta obiective intermediare cum ar fi reducerea consumului, scaderea frecventei si duratei recaderilor, cresterea calitatii
 • responsabilizeaza si implica clientul in propriul proces de recuperare.

Prevenirea Recaderilor foloseste multe tehnici cognitiv-comportamentale care ajuta clientii sa recunoasca situatiile in care e cel mai probabil sa consume, sa evite situatiile periculoase si sa faca fata situatiilor neplacute, altfel decat utilizand substanta adictiva.

Pornind de la aceste concepte de baza, Prevenirea Recaderilor aseaza in centrul preocuparilor sale conceptul de recadere, vazuta ca un proces normal, parte a evolutiei spre recuperare a persoanei care alege sa-si schimbe comportamentul de consum si sursa importanta de informatii privind nivelul abilitatilor de a face fata. Terapeutul si clientul vor identifica cat mai bine factorii care favorizeaza recaderea si vor crea impreuna strategii care sa previna recaderii atunci cand acesti factori sunt prezenti.

Daca tu sau cineva apropiat suferiti de o dependenta, este important sa stiti ca ea este vindecabila si ca puteti primi ajutor de specialitate, intr-un mediu sigur si prietenos. Nu ezita sa ne contactezi: 0787.529.448, contact@clinica-aliat-brasov.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *